En naturlig produktionsprocess

Vår produktionsprocess är en hyllning till naturens egen rytm och har sina rötter i århundraden gamla traditioner. Vi använder fermentering som vår kärnmetod – en urgammal konserveringsmetod, men också en livgivande process som berikar våra produkter på flera plan.

Fermentering gör våra produkter levande och fyllda med mikrobiell aktivitet. När bakteriekulturerna arbetar omvandlar de ekologiska råvaror till en komplex symfoni av organiska syror och näringsämnen. Det är denna biologiska förvandling som gör våra produkter unika och verksamma – på ett helt naturligt sätt.

Vi är stolta över att vår produktion varken kräver kemikalier eller artificiella tillsatser. Allt sker i samklang med naturens egen rytm och bidrar till ett kretslopp där hälsa, hållbarhet och miljö går hand i hand.

1. Råvaror

I vår produktion använder vi ekologiska råvaror. Biosas produkter baseras huvudsakligen på fyra ingredienser: mjölksyrabakterier, örter, melass och vatten.

Läs mer

2. Fermentering

Våra produkter tillverkas genom en naturlig fermenteringsprocess. Fermentering är en av de äldsta metoderna för att konservera produkter, men processen har också en rad andra fördelar.

Läs mer

3. Förpackning

I vår produktion använder vi flaskor tillverkade av minst 50 % återvunnen plast (RPET) för att minska mängden plastavfall.

Läs mer

4. Kvalitetskontroll

Alla våra produkter kontrolleras kontinuerligt, både av oss själva och av ett externt ackrediterat laboratorium, för att säkerställa att produkterna uppfyller våra höga kvalitetskrav. Biosas råvaror köps in från registrerade leverantörer.

Läs mer

Biosas råvaror köps in från registrerade leverantörer. Som en del av Biosas kvalitetsledningssystem utvärderas våra leverantörer regelbundet för att säkerställa att våra höga krav upprätthålls.

Vi använder stammar av bifido- och mjölksyrabakterier som valts ut utifrån deras olika pH- och temperatur­optimum för att optimera fermenteringsprocessen. Mjölksyrabakterier är avgörande för den fermenteringsprocess våra produkter genomgår, eftersom de producerar de organiska syrorna – främst mjölksyra och ättiksyra – som ger våra produkter en unik syrlig smak och samtidigt gör dem självkonserverande.

Alla våra produkter fermenteras på 19 ekologiska örter, dels för att underlätta fermenteringsprocessen, men också för att ge produkterna deras unika fylliga smak. Under fermenteringen tas örterna bort ur blandningen, vilket innebär att våra produkter endast innehåller extrakt från de 19 örterna. Alla våra örter är ekologiskt certifierade.

Biosas produkter fermenteras med ekologisk rörsocker­melass som har en sockerhalt på cirka 60 %. Melass är den bruna massa som blir kvar när sockret som senare blir raffinerat vitt socker har utvunnits. Vår rörmelass höga innehåll av lättillgängliga kolhydrater säkerställer en effektiv fermenteringsprocess. Mjölksyrabakterierna omvandlar melassen till organiska syror, främst mjölksyra och ättiksyra. Fermenteringen fortsätter tills allt socker är förbrukat – därför är alla Biosas produkter sockerfria.