En naturlig produktionsprocess
Vår produktionsprocess är en hyllning till naturens egen rytm och har sina rötter i århundraden gamla traditioner. Vi använder fermentering som vår kärnmetod – en urgammal konserveringsmetod, men också en livgivande process som berikar våra produkter på flera plan.
Fermentering gör våra produkter levande och fyllda med mikrobiell aktivitet. När bakteriekulturerna arbetar omvandlar de ekologiska råvaror till en komplex symfoni av organiska syror och näringsämnen. Det är denna biologiska förvandling som gör våra produkter unika och verksamma – på ett helt naturligt sätt.
Vi är stolta över att vår produktion varken kräver kemikalier eller artificiella tillsatser. Allt sker i samklang med naturens egen rytm och bidrar till ett kretslopp där hälsa, hållbarhet och miljö går hand i hand.

1. Råvaror
I vår produktion använder vi ekologiska råvaror. Biosas produkter baseras huvudsakligen på fyra ingredienser: mjölksyrabakterier, örter, melass och vatten.
Läs mer
2. Fermentering
Våra produkter tillverkas genom en naturlig fermenteringsprocess. Fermentering är en av de äldsta metoderna för att konservera produkter, men processen har också en rad andra fördelar.
Läs mer
3. Förpackning
I vår produktion använder vi flaskor tillverkade av minst 50 % återvunnen plast (RPET) för att minska mängden plastavfall.
Läs mer
4. Kvalitetskontroll
Alla våra produkter kontrolleras kontinuerligt, både av oss själva och av ett externt ackrediterat laboratorium, för att säkerställa att produkterna uppfyller våra höga kvalitetskrav. Biosas råvaror köps in från registrerade leverantörer.
Läs mer1. Råvaror
Biosas råvaror köps in från registrerade leverantörer. Som en del av Biosas kvalitetsledningssystem utvärderas våra leverantörer regelbundet för att säkerställa att våra höga krav upprätthålls.
Vi använder stammar av bifido- och mjölksyrabakterier som valts ut utifrån deras olika pH- och temperaturoptimum för att optimera fermenteringsprocessen. Mjölksyrabakterier är avgörande för den fermenteringsprocess våra produkter genomgår, eftersom de producerar de organiska syrorna – främst mjölksyra och ättiksyra – som ger våra produkter en unik syrlig smak och samtidigt gör dem självkonserverande.
Alla våra produkter fermenteras på 19 ekologiska örter, dels för att underlätta fermenteringsprocessen, men också för att ge produkterna deras unika fylliga smak. Under fermenteringen tas örterna bort ur blandningen, vilket innebär att våra produkter endast innehåller extrakt från de 19 örterna. Alla våra örter är ekologiskt certifierade.
Biosas produkter fermenteras med ekologisk rörsockermelass som har en sockerhalt på cirka 60 %. Melass är den bruna massa som blir kvar när sockret som senare blir raffinerat vitt socker har utvunnits. Vår rörmelass höga innehåll av lättillgängliga kolhydrater säkerställer en effektiv fermenteringsprocess. Mjölksyrabakterierna omvandlar melassen till organiska syror, främst mjölksyra och ättiksyra. Fermenteringen fortsätter tills allt socker är förbrukat – därför är alla Biosas produkter sockerfria.
2. Fermentering
Fermentering har haft en viktig roll i människans kost och näring i tusentals år. Processen sker naturligt i en syrefri miljö där kolhydrater omvandlas till organiska föreningar (t.ex. mjölksyra och ättiksyra) med hjälp av jäst, bakterier eller en kombination av dessa.
Fördelarna med fermentering är att omvandlingen av socker och andra kolhydrater kan användas för att skapa naturliga konserveringsämnen direkt i livsmedlet. Exempel på detta är sura livsmedel som syrade mejeriprodukter, kombucha och kimchi, där mikroorganismer producerar organiska syror direkt i produkten.
De viktigaste syftena med fermentering av livsmedel är:
- att utveckla och säkerställa smak, arom och textur
- att göra produkten naturligt självkonserverande
3. Förpackning
Alla våra flaskor är tillverkade av minst 50 % återvunnen PET (RPET). Vi uppmanar alla att sortera flaskorna som hårdplast efter användning, så att vi tillsammans kan hålla liv i den återvunna plasten. All kartong vi använder är producerad av återvunnet papper i så hög grad som möjligt – och kan naturligtvis också återvinnas.
Det kan utan tvekan göras mer och som tur är utvecklas ständigt nya initiativ inom hållbara alternativ. Vi försöker därför alltid hålla oss uppdaterade kring den senaste forskningen, utmana traditionellt tänkande och motivera till en sundare livsstil – för oss själva, våra djur och vår jord – genom varje val vi gör.
4. Kvalitetskontroll
Genom hela produktionen övervakar vi fermenteringsprocessen noggrant. Vi tar prover av varje batch som skickas till mikrobiologisk analys hos ett ackrediterat laboratorium. Detta för att säkerställa foder- och livsmedelssäkerheten samt kontrollera utvecklingen av mjölksyrabakterier. Vi mäter pH-värdet ofta för att säkerställa att fermenteringen sker som förväntat. Det är en avgörande parameter eftersom det är ett uttryck för produktionen av organiska syror (mjölksyra och ättiksyra). Därmed är pH-värdet en indikator på produktkvaliteten.
Den sista delen av vår kvalitetskontroll sker i samband med tappning, där vi smaktestar våra produkter för människor för att säkerställa att de har den önskade, unika syrliga smaken. Som företag står vi dessutom under kontroll av Livsmedelsverket och Jordbruksverket, som regelbundet granskar vår produktion.
Biosas råvaror köps in från registrerade leverantörer. Som en del av Biosas kvalitetsledningssystem utvärderas våra leverantörer regelbundet för att säkerställa att våra höga krav upprätthålls.
Vi använder stammar av bifido- och mjölksyrabakterier som valts ut utifrån deras olika pH- och temperaturoptimum för att optimera fermenteringsprocessen. Mjölksyrabakterier är avgörande för den fermenteringsprocess våra produkter genomgår, eftersom de producerar de organiska syrorna – främst mjölksyra och ättiksyra – som ger våra produkter en unik syrlig smak och samtidigt gör dem självkonserverande.
Alla våra produkter fermenteras på 19 ekologiska örter, dels för att underlätta fermenteringsprocessen, men också för att ge produkterna deras unika fylliga smak. Under fermenteringen tas örterna bort ur blandningen, vilket innebär att våra produkter endast innehåller extrakt från de 19 örterna. Alla våra örter är ekologiskt certifierade.
Biosas produkter fermenteras med ekologisk rörsockermelass som har en sockerhalt på cirka 60 %. Melass är den bruna massa som blir kvar när sockret som senare blir raffinerat vitt socker har utvunnits. Vår rörmelass höga innehåll av lättillgängliga kolhydrater säkerställer en effektiv fermenteringsprocess. Mjölksyrabakterierna omvandlar melassen till organiska syror, främst mjölksyra och ättiksyra. Fermenteringen fortsätter tills allt socker är förbrukat – därför är alla Biosas produkter sockerfria.
Fermentering har haft en viktig roll i människans kost och näring i tusentals år. Processen sker naturligt i en syrefri miljö där kolhydrater omvandlas till organiska föreningar (t.ex. mjölksyra och ättiksyra) med hjälp av jäst, bakterier eller en kombination av dessa.
Fördelarna med fermentering är att omvandlingen av socker och andra kolhydrater kan användas för att skapa naturliga konserveringsämnen direkt i livsmedlet. Exempel på detta är sura livsmedel som syrade mejeriprodukter, kombucha och kimchi, där mikroorganismer producerar organiska syror direkt i produkten.
De viktigaste syftena med fermentering av livsmedel är:
- att utveckla och säkerställa smak, arom och textur
- att göra produkten naturligt självkonserverande
Alla våra flaskor är tillverkade av minst 50 % återvunnen PET (RPET). Vi uppmanar alla att sortera flaskorna som hårdplast efter användning, så att vi tillsammans kan hålla liv i den återvunna plasten. All kartong vi använder är producerad av återvunnet papper i så hög grad som möjligt – och kan naturligtvis också återvinnas.
Det kan utan tvekan göras mer och som tur är utvecklas ständigt nya initiativ inom hållbara alternativ. Vi försöker därför alltid hålla oss uppdaterade kring den senaste forskningen, utmana traditionellt tänkande och motivera till en sundare livsstil – för oss själva, våra djur och vår jord – genom varje val vi gör.
Genom hela produktionen övervakar vi fermenteringsprocessen noggrant. Vi tar prover av varje batch som skickas till mikrobiologisk analys hos ett ackrediterat laboratorium. Detta för att säkerställa foder- och livsmedelssäkerheten samt kontrollera utvecklingen av mjölksyrabakterier. Vi mäter pH-värdet ofta för att säkerställa att fermenteringen sker som förväntat. Det är en avgörande parameter eftersom det är ett uttryck för produktionen av organiska syror (mjölksyra och ättiksyra). Därmed är pH-värdet en indikator på produktkvaliteten.
Den sista delen av vår kvalitetskontroll sker i samband med tappning, där vi smaktestar våra produkter för människor för att säkerställa att de har den önskade, unika syrliga smaken. Som företag står vi dessutom under kontroll av Livsmedelsverket och Jordbruksverket, som regelbundet granskar vår produktion.



